Bliv ringet op

    Bliv ringet op

    Har du brug for hjælp til at vælge uddannelse?

    Hvilken afdeling er nærmest dig?

      Vi er her for at hjælpe dig.
      Skriv til os og vi vender tilbage snarest muligt.

      Håndtering af angst – traditionelle, naturlige og alternative metoder

      • Annegrethe Williams
      • 11. september, 2024
      NLP Psykoterapeut, MPF & NLP Coach, ICF
      Læs mere om Annegrethe Williams

      Angst kan være en overvældende og udfordrende tilstand, som mange oplever på forskellige måder. Fra medicinsk behandling til alternative metoder og egen pleje – der er mange tilgange til håndtering af angst. I dette blogindlæg vil vi dykke ned i de mest almindelige behandlingsmuligheder og teknikker mod angst, der kan hjælpe med at lindre angst og finde balance i livet, samt udforske hvordan NLP kan bidrage med redskaber og perspektiver i denne proces.

      Traditionelle Behandlingsmetoder

      En af de mest anvendte metoder til angstanfald-behandling af angst er gennem medicin. Når man oplever smerte, kan det hjælpe at anvende metoder, der stopper forbindelsen fra smerteområdet til hjernen. Dette hæmmer synapserne og dermed smerteopfattelsen. Angstdæmpende medicin, som for eksempel benzodiazepiner, kan tilbyde hurtigtvirkende lindring ved at reducere de intense følelser af angst. Det kan være en lettelse at få en pause fra den vedvarende smerte, som man oplever i armen, og det samme gælder for ubehagelig angst; det er rart, at følelsen ikke er så overvældende. Fordelen ved medicin er derfor, at den kan skabe en pause fra det ubehag, man oplever – lidt ligesom når man tager smertestillende medicin for fysiske smerter. Dog er der også udfordringer ved at anvende medicin som behandlingsform. 

      Fordele og ulemper ved medicinsk behandling

      En potentiel ulempe ved medicinsk behandling er, at man kan blive afhængig af medicinen, derudover kan medicin ofte blot maskere symptomerne uden at adressere de underliggende årsager til angsten. Symptomerne, uanset om de er fysiske eller psykiske, har et budskab, og hvis vi blot sætter plaster på uden at adressere den underliggende årsag, kan problemet stadigvæk vedblive. Dette gælder især, hvis vi ser på det gennem NLP, hvor symptomerne ses som tegn på dybereliggende problemer, der kræver forståelse og angstbehandling.

      Terapi kan være en effektiv måde at få indsigt i, hvorfor man reagerer på bestemte måder, og forstå de omstændigheder i ens liv, som har formet ens overlevelsesstrategier. Selvom angstmedicin kan hjælpe med at reducere de mest overvældende symptomer og muliggøre samtale, skal man være opmærksom på, at det også kan dæmpe andre følelser, såsom glæde. Det er derfor vigtigt at finde en balance og bruge medicinen som et værktøj i en gradvis proces mod bedre forståelse og håndtering af ens tilstand ved håndtering af angst. Derfor er det vigtigt at overveje medicinsk behandling som en del af en bredere behandlingsplan, der også inkluderer terapi og andre metoder.

      Læs mere om specifikke symptomer på angst her

      ‘Naturlige’ & Alternative Behandlingsmetoder

      Naturlige Behandlingsmetoder

      Mange mennesker søger også efter naturlige og alternative metoder til håndtering af angst. Her er nogle af de mest populære:

      1. Ud i naturen: At tilbringe tid i naturen kan have en beroligende effekt. Grønne omgivelser og frisk luft kan hjælpe med at reducere stress og skabe en følelse af ro. Studier viser, at naturen har en positiv indvirkning på vores mentale sundhed. 
      2. Dyr: At være sammen med kæledyr kan også være en effektiv metode til at reducere angst, da dyr kan skabe følelser af tryghed og tilhørsforhold. 
      3. Mindfulness og Meditation: Mindfulness og meditation hjælper med at bringe opmærksomheden tilbage til nuet og kan være en kraftfuld metode til at håndtere angst. Gennem dyb vejrtrækning og fokuseret opmærksomhed kan man reducere stress og skabe indre ro. 
      4. Fysiske aktiviteter: Aktiviteter som klatring, svømning, eller endda isbad kan hjælpe med at få fokus væk fra angst og give en følelse af præstation og kontrol. 
      5. Sansebaserede aktiviteter: At engagere sig i aktiviteter, der stimulerer sanserne, som at lytte til afslappende musik, se solnedgange eller deltage i fysisk afslapning som spa og massage, kan også være hjælpsomt som hjælp til angst.

      Alternative Behandlingsmetoder

      For dem, der søger yderligere behandling, er der også alternative metoder, som kan være nyttige:

      1. Akupunktur: Denne metode kan hjælpe med at balancere kroppens energiflow og reducere symptomer på angst. 
      2. CBD-olie: Nogle mennesker oplever lindring af angst ved at bruge CBD-olie, som er kendt for sine beroligende egenskaber uden de psykoaktive effekter af cannabis.

      Terapeutiske Behandlingsmetoder

      Når det kommer til terapeutisk behandling, er der mange tilgange. NLP er en metode, der fokuserer på, hvordan vores tanker, følelser og adfærd er sammenkoblet og kan ændres for at skabe ønskede resultater. NLP kan spille en vigtig rolle i håndtering af angst ved at tilbyde forskellige værktøjer og teknikker mod angst til at ændre tanke- og adfærdsmønstre.

      Når vi arbejder med NLP, handler det om at tilføre det, der mangler, for at justere intensiteten af en oplevelse. Hvis der er en meget høj intensitet, fokuserer vi på at etablere en lavere intensitet gennem sansearbejde. Dette kan gøres ved hjælp af visuelle, auditive og kinæstetiske metoder. Kinæstetiske metoder, som handler om at mærke og føle, inkluderer aktiviteter, der aktiverer følelsessystemet, som dufte, smag og andre sansebaserede aktiviteter, der kan skabe en mere behagelig tilstand.

      Strategier og teknikker, som mindfulness, meditation og vejrtrækningsøvelser, kan integreres i behandlingen af angst. Via hypnose, som er en del af NLP, arbejder vi med at guide klienten til at skabe nye indsigter, erkendelser og sansemæssige forandringer på en etisk og balanceret måde.   

      Læs mere om behandlingsformer, psykofarmaka og psykoterapi her

      Hvordan Dansk NLP Institut arbejder med angst

      Vores hjerner er naturligt gearet til at fokusere på fare og det, der kan gå galt, hvilket er en overlevelsesmekanisme. Hjernen har en unik evne til at forestille sig alle mulige ting, både godt og ondt. Det er det, der adskiller os fra dyrene. 

      Det, vi kan gøre, er at bruge vores rationelle evner til at styre tankerne og hjælpe hjernen med at rette fokus mod det, der er behageligt. Ved at bringe os tilbage til nuet, hvor der ikke er nogen problemer, kan vi ændre vores energi og fokus, hvilket hjælper os til bedre håndtering af angst Det er vigtigt at huske, at energien følger dit fokus, så ved at koncentrere dig om nuet kan du hjælpe dig selv med at komme ud af den negative tankegang, der kan handle om fortid eller fremtid. Tag ud og fiske, gå ned på stranden og se en solnedgang, eller lyt til bølgerne. Alt dette stimulerer dine sanser og vækker dine sanser til live. Den evne styrker vi med anvendelsen af specifikke NLP metoder og teknikker: 

      1. Reframing: NLP anvender en teknik kaldet reframing, hvor man ændrer den måde, man opfatter en situation på. For eksempel kan en person med angstanfald, der frygter at tale offentligt, lære at se denne frygt som en mulighed for at vokse og lære i stedet for en trussel, ved at ændre perspektivet, kan mindske angsten og øge selvtilliden.
      2. Visualisering: NLP bruger også visualiseringsteknikker, hvor man forestiller sig en succesfuld udførelse af en frygtet opgave. Denne metode kan hjælpe med at skabe en mere positiv mental tilstand og reducere angstsymptomer ved at opbygge en følelse af kontrol og succes. 
      3. Ankring: Ankring er en NLP-teknik, hvor man knytter en bestemt følelse eller tilstand til en fysisk gestus eller et ord. For eksempel kan man lære at bruge en bestemt håndbevægelse til at fremkalde en følelse af ro og sikkerhed. Når angsten og måske angstanfald opstår, kan denne teknik hjælpe med hurtigt at genoprette en følelse af kontrol og tryghed. 
      4. Metamodel: NLP anvender også metamodellen til at udfordre og ændre begrænsende overbevisninger. Ved at stille specifikke spørgsmål kan man identificere og ændre de dybtliggende overbevisninger, der bidrager til angst. For eksempel kan en person, der tror, at “jeg vil aldrig være i stand til at klare det,” lære at ændre denne tanke til “jeg kan lære og forbedre mig over tid.”

      Læs mere her om angst og relaterede tilstande

      Social Angst og Arbejdspladsen

      Social angstbehandling kan være en særlig udfordring på arbejdspladsen. Det er vigtigt at være opmærksom på, at medarbejdere med social angst kan have brug for ekstra støtte og tilpasninger for at kunne præstere optimalt. Det kan være nødvendigt at implementere strategier som fleksible arbejdstider, mulighed for fjernarbejde eller adgang til terapi som en del af en sygemelding angst-plan.

      Hvis en medarbejder fx oplever at få en angst psykose eller psykotisk angst, kan det være nødvendigt med en omfattende udredning for angst og angstbehandling. Dette kan omfatte både medicinsk behandling og psykologisk støtte for at sikre, at medarbejderen får den rette hjælp og kan vende tilbage til arbejdet på en måde, der er hensigtsmæssig for dem.

      Støtte og Omsorg

      For dem, der står over for angst i deres nærmeste cirkel, er det vigtigt at udvise forståelse og støtte. At være til stede og tilbyde støtte uden at presse personen, kan gøre en stor forskel. Det handler om at møde personen, hvor de er, og sikre, at de får den nødvendige hjælp ved angst.

      Støtte på arbejdspladsen

      Den bedste måde at støtte på er ved at møde situationen med forståelse. Simpelthen acceptere, som det er lige nu, og sørge for, at medarbejderen får den nødvendige hjælp. Det er vigtigt at opretholde kontakt med medarbejderen, så man ikke blot skaber en midlertidig afstand, men sikrer kontinuerlig kontakt og støtte. Uanset om det drejer sig om sygemelding med angst pga. fx angst psykose, depression eller stress, handler det om at udvise omsorg uden at skabe usikkerhed om, hvornår medarbejderen vender tilbage.

      Mødet med medarbejderen bør være præget af empati og en neutral tilgang, så følelsen af “det kunne have været mig” forbliver tilstede, og situationen bliver så neutraliseret som muligt. Det er vigtigt at udtrykke, at der ses frem til medarbejderens tilbagevenden og at vedkommende er savnet. Samtidig skal man erkende, at arbejdsdagen fortsætter, og at der er en grænse for, hvor længe fraværet kan vare. 

      Læs mere om forebyggelse af stress på arbejdspladsen her

      Når angst bliver en krise

      Angst kan også være en del af en større krise, hvor man måske står over for ændringer eller udfordringer i livet. Det er vigtigt at forstå, at kriser har et forløb og at være forberedt på, at den person, der vender tilbage efter en krise, kan være forandret. At møde denne person med empati og støtte kan hjælpe dem med at tilpasse sig og finde deres vej tilbage.

      Hvis medarbejderen oplever situationen som en krise, er det en angstprovokerende oplevelse. Kriser har en typisk forløbsstruktur med chokfase, reaktionsfase, bearbejdningsfase og nyorientering. Det kan ske, at medarbejderen efter en krise er nødt til at finde en ny vej. Efter en krise er vi ikke de samme som før; vi har haft oplevelser og lært noget nyt. Derfor skal man være forberedt på, at medarbejderen, der vender tilbage, måske er ændret. Det er vigtigt ikke at fastholde medarbejderen i en tidligere rolle, men i stedet forberede sig på en ny start og en ny ‘onboarding’.

      En anbefaling er at starte forsigtigt og gradvist opbygge arbejdet igen, så medarbejderen kan genfinde sig selv i det. Mennesker er drevet af fællesskaber, og medarbejdere ønsker ofte at performe. Derfor er det vigtigt at støtte dem i at finde deres plads igen på en måde, der tilgodeser både medarbejderen og arbejdspladsen.

      Læs mere om psykisk mistrivsel her

      At finde sin egen vej

      Der er mange måder at håndtere angst på, og hvad der virker bedst, kan variere fra person til person. Det er ofte en kombination af metoder, både traditionelle og alternative, samt en stærk støtte fra omgivelserne, der giver den bedste effekt. Uanset hvilken tilgang du vælger, er det vigtigt at tage sig tid til at finde det, der virker bedst for dig, og at søge hjælp til håndtering af angst, når du har brug for det. 

      NLP kan bidrage med værktøjer til at få styr på angsten og fri fra angsten, og kan være en værdifuld metode som supplement til andre former for angstbehandling, da NLPs værktøjer hjælper med at kunne ændre tankemønstre og håndtere angst effektivt ligesom NLP kan hjælpe dig til at lære dig selv at kende i processen. Disse indsigter gør det nemmere for dig at identificere og håndtere egne behov, følelser og reaktioner og giver dig en bedre forudsætning for din egen evne til håndtering af angst.