Bliv ringet op

    Bliv ringet op

    Har du brug for hjælp til at vælge uddannelse?

    Hvilken afdeling er nærmest dig?

      Vi er her for at hjælpe dig.
      Skriv til os og vi vender tilbage snarest muligt.

      Hvad er stress og hvordan håndterer man den?

      • Annegrethe Williams
      • 3. oktober, 2019
      NLP Psykoterapeut, MPF & NLP Coach, ICF
      Læs mere om Annegrethe Williams

      Ordet ´stress´ er i virkeligheden helt neutralt. Når det er sagt, hører vi ofte udtalelser, som for eksempel:

      • Jeg er stresset
      • Han er gået ned med stress
      • Du stresser mig

       

      Men det er blot en italesættelse, som betyder noget forskelligt for den enkelte – netop fordi vi er forskellige! Derfor er det vigtig at vide, hvad stress er, og hvad man kan gøre for at minimere den langvarige stress.

      Stress er en naturlig mekanisme vi alle er født med

      Stress er naturligt, og en vigtig biologisk mekanisme, som vi alle er født med. Det er en mekanisme, som er beregnet til at hjælpe os i kritiske situationer, når der er fare på færde. Det kaldes også ofte for vores kamp- eller flugtrespons, og optræder også i mildere grad.

      Stress er samtidig også en nødvendig del af vores måde at være i verden på – den er nødvendig for at vi mennesker kan overleve. Den gør os bl.a. i stand til at kunne yde noget ekstra specielt fysisk i pressede situationer.

      Stress i den moderne verden

      I vores moderne verden reagerer vi ikke fysisk, når vi bliver stressede. Vi brænder i stedet inde med stressen, hvorefter den ophobes i vores krop, hvilket i sidste ende får stor betydning for vores psykiske og fysiske helbred.

      Vores selvopfattelse kan blive påvirket af stress – specielt, hvis vi oplever, at vi reagerer primitivt med kamp, flugt eller stagnation for at overleve. Det kan være svært at forstå, især når vores fonuftige del af hjernen mere eller mindre er sat ude af drift og overtaget af overlevelsesmekanismerne.

      Hvordan forebygger man langvarig stress?

      Stress forebygges ved at undersøge omstændighederne. Man undersøger bl.a. om man kan undgå eller fjerne stresssituationerne i sin hverdag, således man ikke kommer i en situation, hvor man oplever at blive stresset.

      Det kan bare ikke altid lade sig gøre, og i de situationer handler det om at tackle stressen på en måde, så den ikke udvikler sig, og bliver til noget mere end nødvendigt.

      Hvordan forhinder man at blive stresset?

      Helt enkelt er der to måder, hvorpå man kan forhindre stressede situationer i at opstå:

      • Man kan ændre situationen.
      • Man kan ændre den måde, man opfatter situationen på.

      Når man skal forhindre, at noget stresser er NLP en nyttig metode man kan anvende. NLP som metode er bl.a.nyttig med sine effektive kommunikations- og forandringsværktøjer, fordi det giver overblik, ro og handlekraft med selvindsigt, selverkendelse og mulighed for en positiv forandring.

      Når vi skifter fokus fra det syge til det sunde og velfungerende, sker der er en forandring. Der er stor forskel på, om vi betragter stress som en fejl og mangel eller som en vigtig hjælpekilde. Det har også stor forskel på, hvordan vi organiserer vores arbejdsopgaver eller opgaver i hjemmet. Når opgaverne bliver defineret, prioriteret og udformet på en sådan måde, at det bliver overskueligt og kan udføres med succes, er det en helt anden sag. Tit handler det om at se situationen i et bredere perspektiv og fokus på det, som er virkelig vigtigt lige nu og på sigt. Det handler om at lære at kommunikere på en endnu mere hensigtsmæssig måde i forhold til sig selv og i forhold til andre. NLP er anvendt psykologi – særlig nyttig til håndtering af stress!

      Mere om Practitioner uddannelsen