Bliv ringet op

  Bliv ringet op

  Har du brug for hjælp til at vælge uddannelse?

   Vi er her for at hjælpe dig.
   Skriv til os og vi vender tilbage snarest muligt.

   Social angst – fobi for mennesker

   • Gerda Feldborg
   • 15. februar, 2021

   “Hvorfor kigger de sådan på mig? Hun kan sikkert se, at jeg kampsveder og er i rød i ansigtet! Øv, nu sveder jeg endnu mere, mit hjerte galoperer derudaf, og jeg skal kaste op. Jeg vil bare gerne hjem nu!”

   Lyder det bekendt? Måske så bekendt, at du helt undgår andres selskab, fordi det gør dig meget utilpas? Så lider du måske af social angst: en kendt mental lidelse, der påvirker mange tusinde danskere. 

   Social angst eller socialfobi er en type af angst, hvor man frygter sociale situationer, da man er bange for andres kritiske blikke eller kommentarer. Det resulterer i, at man retter sin fulde opmærksomhed på sig selv for at undgå fejl, men derved oplever man ikke andres positive reaktioner på sin tilstedeværelse.

   Den mentale sygdom adskiller sig fra almindelig generthed og præstationsangst, da tilstanden er meget mere alvorlig. Det præger sin hverdag og medfører stort ubehag, så man har svært ved at passe sit arbejde, studie eller skabe og vedligeholde sociale relationer.

   Tegn på social angst

   Retter man sit fulde fokus på sig selv for at undgå ubehagelige selv-konstrueret situationer i sociale sammenhænge, så begynder man at udvikle social angst frem for almindelig generthed. Eksempler på situationer, der kan fremprovokere social angst:

   • Tale foran mange mennesker.
   • Angst for at være i nærheden af personer med autoritet.
   • Spise eller drikke på et offentligt sted.
   • Udføre handlinger, der afgiver opmærksomhed fra andre.
   • Generelt være i kontakt med andre mennesker.

   Finder man sig i situationer, der minder om de førnævnte eksempler, så kan et angstanfald udløse rødme, svede- og rysteture, hjertebanken, følelsen af at man skal besvime og tørhed i munden. Det kan resultere i ensomhed og selv-isolering, da man ikke har overskud til at begå sig sammen med andre mennesker og hele tiden være i alarmberedskab.

   Årsager til social angst

   Udviklingen af social angst begynder tidligt i en alder af 14-16 år og har ofte sat sine rødder i barndommen og tidlige teenageår. Gentagende traumatiske oplevelser i form af mobning og ydmygelser samt generte personlighedstræk fremmer udviklingen af social angst.

   Konsekvenserne ved social angst er mange, da det også fremmer udviklingen af andre mentale følgelidelser. Ensomhed, depression, alkoholisme, stress og andre angsttilstande ses ofte i forbindelse af ubehandlet social angst, da man ofte frygter, at man ikke bliver taget alvorligt.

   Lær at leve med social angst

   Social angst er en sygdom og ligesom alle andre sygdomme, så findes der behandling. Dog kræves det, at man selv spiller en aktiv del af behandlingen, da kroppen ikke kan hele social angst, som den kan hele en brækket arm.

   Målet med behandlingen er at lære personen at håndtere social angst, når den optræder i forskellige situationer; håndtere de negative tanker, og sin egen adfærd ved at gøre det modsatte af det, som hjernens alarmberedskab siger. 

   Ofte laver man “in vivo”-behandling, hvor personen udsætter sig selv for mere og mere belastende situationer tæt fulgt af sin terapeut. Målet er at personen lærer at styre angsten og opøve en adfærd, der passer situationen bedre. Derved lærer personen at udholde et anfald samt udvikle nye adfærdsformer, der giver en fornyet kontrol, angsten mindske, og muligvis kan man komme af med social angst.

   Vi uddanner psykoterapeuter i at behandle angst

   Hos Dansk NLP Institut uddanner vi psykoterapeuter i at behandle angst.

   Vi udvider vores viden om angst og giver dig redskaber mod social angst, så du kan få en velfungerende hverdag igen.

   Kontakt os gerne på 70 10 11 70 (København-afdeling) eller 26 17 21 26 / 51 26 33 82 (Aarhus-afdeling).