Bliv ringet op

    Bliv ringet op

    Har du brug for hjælp til at vælge uddannelse?

    Hvilken afdeling er nærmest dig?

      Vi er her for at hjælpe dig.
      Skriv til os og vi vender tilbage snarest muligt.

      Hukommelse 2

      • Gerda Feldborg
      • 7. oktober, 2018

      Som afsluttende bemærkning i sidste blog om hukommelses eksplicitte del, er der stor forskel på den eksplicitte og den implicitte hukommelse. Her beskriver jeg – og lad det være sagt tydeligt – meget kort og forenklet – den implicitte hukommelse.

       

      DEN IMPLICITTE HUKOMMELSE.

      Samlet fremtræder denne hukommelse, trods sin 2-deling, som en samlet kollage af sansning, følelser og adfærd. De bygger begge på følelser, sansninger og procedurer (færdigheder), som kroppen automatisk gør. De ligger langt under det bevidste niveau. Og selv om de 2 typers funktionsmåde er forskellig, opleves det i praksis blandet sammen. Her vil vi for klarhedens skyld, se på hver del for sig.

      Den implicitte hukommelse er delt i den følelsesmæssige erindring og den procedurale erindring.

       

      DEN FØLELSESMÆSSIGE ERINDRING.

      Den følelsesmæssige erindring har stor indvirkning på vores adfærd. Det følelsesmæssige (udviklingen af det limbiske område i hjernen) har vi til fælles med alle andre pattedyr. Vi mennesker har, som et særkende, oveni fået evnen til at bearbejde og regulere nogle af hukommelsens frembringelser med den logiske hjerne. Følelserne omfatter de basale følelser: glæde, frygt, vrede, afsky og overraskelse. Hvis vi inddrager nysgerrighed, begejstring, tilfredshed og triumf, beskriver det mere præcist definitionen af de basale følelser eller den følte fornemmelse.

      Selve funktionen af den følelsesmæssige hukommelse er at kode, sætte flag ved væsentlige oplevelser og erfaringer, en slags bogmærke. Disse markeringer (følelser) udvælger bestemte procedurale (kropslige) erindringer. De er med til at markere temaer som organiserer vores adfærd. Kodningerne eller flagene har noget at gøre med vores overlevelse, vores sociale interaktioner i en given situation. Disse reaktioner er lynhurtige og automatiske (det ville tage for lang tid logisk at skulle regne ud om man skal kæmpe eller flygte fra den angribende løve). Disse følelsesmæssige erindringer opleves som fysiske fornemmelser i kroppen – hvor hver har sin egen signatur i kroppen – fx mærkes kærlighed som noget varmt, dejligt i næsten hele kroppen – depression som en kold nedlukning af kroppen. Følelsesmæssig hukommelse udløses af aspekter i en aktuel situation. De følelsesmæssige markeringer spiller en vigtig rolle i de sociale sammenhænge vi færdes i. Det har at gøre med signaler (udefra og indefra) til os selv, om hvad vi føler og har brug for og måske vigtigst, hvad den anden føler og har brug for. Dvs vi ”deler” hinandens følelser, som igen betyder vi kan agere og reagere hensigtsmæssigt i fællesskaber. Lige fra starten af livet grundlægges og udvikles det komplicerede system, som foregår langt under vores bevidste radar, der gør at vi kan være sociale. Så vores følelser på dette niveau sætter os i stand til at komme i forbindelse med det allerdybeste lag, nemlig

       

      DEN PROCEDURALE ERINDRING.

      Denne del har at gøre med motoriske tillærte handlinger (fx at cykle eller reagere med at værge for sig, når far slår), medfødte reaktioner (kæmp, flygt, stivne og forsvare sit territorie) samt en fundamental tilbøjelighed til at nærme sig noget eller undgå det. Dvs. vi ubevidst bliver tiltrukket af kilder til næring og vækst og frastødes noget fysisk farligt og giftigt. Det betyder at kroppen hh rækker ud efter og udvider sig eller trækker sig sammen. Dette forgår helt ned på celleplan. Simpelt sagt, er det de handleskabeloner alle dyr (inkl. mennesker) besidder. De er kompasset i livet, der hjælper os til at overleve bedst muligt. Selv om nogle af disse undertiden bliver uhensigtsmæssige, når vores livsbetingelser ændrer sig.

      Desuden er det på dette niveau, at vores mere alvorlige og plagsomme traumer og chock installeres og ligeledes her, vi, som psykoterapeuter, med størst succes, kan hjælpe vores klient med at opløse dem og introducere en mulig forandring i den retning klienten ønsker.  Dvs. at vi i terapien skal i kontakt,med de kropslige fornemmelser og reaktioner, hvis vi virkelig skal have alle aspekter af traumet behandlet. Her er den moderne forskning kommet med en indgangsvinkel til at tage kroppen med på en hensigtsmæssig måde. På en måde som giver adgang til den procedurale hukommelse så vi kan arbejde mere direkte og påvirke denne hukommelse til at være mere funktionel for klienten.

      Det skulle ikke undre, hvis der kommer en blog om det også på et tidspunkt.

      Du vil i næste blogindlæg om en måned kunne læse sidste del om hukommelse

      Konflikthåndtering: Hvordan NLP kan hjælpe os gennem uenigheder
      Konflikthåndtering: Hvordan NLP Kan hjælpe os gennem uenigheder Konflikter er en uundgåelig del af vores liv, hvad enten det drejer sig om arbejdet, privatlivet eller samfundet. Men hvad forstår vi egentlig ved begrebet konflikt? En konflikt opstår, når mindst to parter ønsker at få del i det samme, eller når deres motiver trækker dem i forskellige retninger. Ofte er konflikter mere konkrete og specifikke, end de er abstrakte eller principielle. De kan være både enkle og komplekse, bevidste eller ubevidste, synlige eller skjulte. I de fleste konflikter er der både intentioner og adfærd involveret.
      Parforhold, forskelligheder og diagnoser
      Parforhold, forskelligheder og diagnoser: I et sundt parforhold er forståelse og respekt for både sig selv og hinanden fundamentalt. Hos Dansk NLP Institut arbejder vi ud fra en grundlæggende tro på, at alle gør deres bedste ud fra de forudsætninger, de har. Vi ser disse forudsætninger som de landkort, vi bærer med os, skabt af alle vores oplevelser gennem livet. Når vi bliver bevidste om disse landkort og accepterer alle dele af os selv, også dem vi måske ikke er stolte af, kan vi begynde at opbygge et sundt forhold til os selv og dermed til andre. Et sundt parforhold handler derfor ikke kun om at forstå og rumme den anden, men også om at forstå og rumme sig selv. Gennem denne forståelse kan vi bedre navigere i de udfordringer, vi møder sammen, og skabe et forhold, der er præget af åbenhed, nysgerrighed og støtte. Denne artikel dykker ned i, hvordan vi kan opbygge et sundt parforhold, hvad enten vi står overfor diagnoser, stress, tvivl eller udfordringer med selvværd, og hvordan vi kan bruge vores forskelligheder som en styrke i relationen.
      Hvad er en psykoterapeut: Alt om uddannelse, metoder og forskelle
      Står du med spørgsmål om, hvad en psykoterapeut egentlig er, og hvordan de adskiller sig fra psykologer eller coaches? Eller overvejer du måske at søge hjælp til personlige udfordringer og vil sikre dig, at du vælger den rigtige fagperson? I denne artikel giver vi dig en dybdegående indsigt i psykoterapeutens rolle, uddannelse og arbejdsmetoder.
      Magt og dominans i parforholdet
      Magt og dominans i parforholdet er et komplekst emne, der berører både de subtile og de mere åbenlyse dynamikker, der kan opstå mellem to mennesker. Når den ene part udviser kontrollerende adfærd, kan det være et tegn på dybereliggende følelsesmæssige behov, som kan stamme fra tidligere oplevelser i livet. Dette blogindlæg undersøger, hvordan kontrollerende adfærd opstår, hvordan man kan arbejde med det i terapi, og hvordan metoder som NLP kan hjælpe par med at forstå og ændre disse mønstre. Vi vil også dykke ned i, hvordan dominans, psykisk vold og manipulation kan påvirke relationer, samt hvordan man kan genopbygge tillid og håndtere konflikter på en mere konstruktiv måde. Forståelsen af disse mekanismer kan hjælpe med at fremme sundere og mere respektfulde forhold.
      Skam og vrede i parforholdet
      Skam og vrede er følelser, der ofte spiller en central rolle i parforholdet, men som sjældent bliver talt om åbent. De kan skabe barrierer, der hindrer ægte kommunikation og forståelse mellem parter. I dette blogindlæg dykker vi ned i, hvordan skam manifesterer sig i relationer, og hvordan vi kan bruge NLP-værktøjer til at forstå og bearbejde disse følelser. Vi vil udforske, hvordan skam i parforholdet både er individuelt og fælles, hvordan den positive intention bag skammen kan komme frem i lyset, og hvordan den ubevidste skam kan skabe både fremmedgørelse og konflikter. Læs med, og få indsigt i, hvordan du kan bryde den skadelige spiral af skam og vrede, og hvordan du kan fremme en mere konstruktiv og åben kommunikation i dit forhold.
      Parforhold i krise
      Parforhold er en dynamisk rejse, der rummer både op- og nedture. Alle forhold går gennem faser, og nogle af disse faser kan være særligt udfordrende. Fra kriser som den velkendte "7 års krise" til de vanskelige følelser, der opstår efter utroskab eller følelsen af at være vokset fra hinanden, kan det være svært at finde tilbage til den forbindelse, man engang havde. Men det er netop her, hvor NLP-terapi kan spille en central rolle. I NLP-parterapi får vi værktøjer, der giver os muligheden for at forstå og ændre de tankemønstre og adfærdsmønstre, der kan skabe afstand mellem partnere. I et parforhold er kommunikation, konflikthåndtering og følelsesmæssig tilknytning afgørende for trivsel, og mange par har gavn af at arbejde med disse elementer i svære perioder. Uanset om det handler om at genoprette tillid efter svigt, forbedre intimiteten, eller arbejde med stædighed og modstand i konflikter.
      Behandling og håndtering af stress
      Stress er en udbredt udfordring i dagens samfund, som påvirker både krop og sind på mange måder. Uanset om du oplever akut stress, der opstår pludseligt i en krisesituation, eller kronisk stress, der udvikler sig over tid, er det vigtigt at have effektive strategier til at håndtere stress. I dette blogindlæg udforsker vi flere metoder til behandling og håndtering af stress, herunder NLP psykoterapi, meditation, motion og selvbehandling. Vi kigger også på, hvordan kost, medicin og terapi kan spille en rolle i stresshåndtering og giver konkrete råd til at finde balance i en stressfyldt hverdag.
      Stress og arbejdspladsen: Årsager, konsekvenser og håndtering
      Stress på arbejdspladsen er et udbredt problem på mange arbejdspladser, og det kan have alvorlige konsekvenser både for den enkelte medarbejder og for virksomheden som helhed. Men hvad er best practice når vi taler om årsager, konsekvenser og håndtering af stress og hvordan påvirker det arbejdsmiljøet? Ydermere, når vi har den viden, hvilke strategier kan så anvendes til at forebygge og håndtere det?
      Forståelse og genkendelse af stress
      Hvad er vigtigt ved forståelse og genkendelse af stress? Stress er en belastningsreaktion. Medicinsk taler man om stress som en belastningsreaktion, som sætter ind, hvis vi er pressede eller er i situationer, som overstiger vores almindelige handleevner. Stress opstår, når de krav, forventninger og belastninger, som omgivelserne stiller til os eller som vi stiller til os selv, f.eks. på arbejde, i familien eller i uddannelsessystemet, overstiger de ressourcer og muligheder, som vi har til rådighed for at imødegå eller takle belastningen.
      Håndtering af angst – traditionelle, naturlige og alternative metoder
      Angst kan være en overvældende og udfordrende tilstand, som mange oplever på forskellige måder. Fra medicinsk behandling til alternative metoder og egen pleje – der er mange tilgange til håndtering af angst. I dette blogindlæg vil vi dykke ned i de mest almindelige behandlingsmuligheder og teknikker mod angst, der kan hjælpe med at lindre angst og finde balance i livet, samt udforske hvordan NLP kan bidrage med redskaber og perspektiver i denne proces.