Bliv ringet op

    Bliv ringet op

    Har du brug for hjælp til at vælge uddannelse?

    Hvilken afdeling er nærmest dig?

      Vi er her for at hjælpe dig.
      Skriv til os og vi vender tilbage snarest muligt.

      Angst – en dansk folkesygdom

      • Gerda Feldborg
      • 2. februar, 2021

      Det er vigtigt at skelne mellem frygt og angst.

      Frygt er en reaktion på en reel trussel, men hvad er så angst? Angst er en reaktion, der rammer den påvirkede som et lyn fra en klar himmel, og som er fuldstændigt overdreven i forhold til en reel fare. 

      Symptomerne på angst er forskellige alt efter hvilke type, man lider af, men én ting er sikkert – ligegyldigt hvilken type, så kan en behandling af angst gøres hjemme i din egen stue, hvor du kan genvinde kontrollen, forstå din angst og leve et liv med din angst.

      Læs mere om symptomerne på angst her.

      Hvorfor har man angst?

      Før i tiden var det et vigtigt redskab for datidens menneske, der tog på jagt eller blev jagtet af vilde dyr. Begge scenarier krævede en forhøjet adrenalinproduktion i kroppen, da det handlede om overlevelse: spis eller bliv spist. Angsten passede på vores forfædre, da det var deres indre alarmsystem, der ringede, når overlevelsen blev truet. Alarmen stoppede med at ringe, når forfædrene fik transporteret det ekstra energi ud af kroppen gennem jagt eller flugt. 

      Kampen om overlevelse er faldet drastisk for beboere i i-lande til at være næsten ikke-eksisterende. Hertil er livet blevet mere kompliceret, og så kan hjernen hos det moderne menneske ikke længere reagere hensigtsmæssigt på moderne hændelser, der, i psyken, opfattes som trusler. Hjernen hos det moderne menneske er videreudviklet til at have flere indviklet processer, der ikke længere kan håndtere de førnævnte reaktioner.

      Læs mere om angst her.

      Årsager til angst

      I dag er angst en normal mental lidelse, og der findes mange årsager til sygdommens opstandelse. Det er blevet til en folkesygdom i dagens Danmark, da der er mange, der udvikler en form for angst. Over en tredjedel, som henvender sig til deres læge om et psykisk problem, søger efter hjælp mod angst, og mindst hver 10. bliver ramt af angst én gang i livet.

      Det er normalt at opleve et anfald i ny og næ, for vi er født med den evne. Denne evne er placeret i det limbiske system, som er den midterste del af hjernen kaldet “pattedyrshjernen”, hvor evolutionen tog os videre og gav os neocortex “den tænkende hjerne”. De to hjernedele kolliderer med hinanden, for når pattedyrshjernen aktiveres og sætter gang i adrenalinproduktionen og fight or flight, så sætter neocortex en stopper for den udadreagerende respons, men den kan ikke stoppe for den forhøjede produktion af adrenalin. 

      Rent logisk ved vi godt, at det ikke er smart at flygte ud ad døren, når vi bliver truet af chefens udfald mod os, eller begynde at kæmpe mod truslen fra atomvåben eller stivne, når coronasmittetallene stiger. Men når bevægelsen ikke bliver udløst, så bliver den lagret i nervesystemet og udløst, når samme type trussel opstår senere. Det er et tilbagevendende angstanfald.

      Redskaber mod angst

      Mange har svært ved at håndtere angst, da et anfald kan være så intenst, at de ikke kan fungere normalt. Heldigvis findes der øvelser mod angst, der kan minimere og muligvis fjerne de intense følelser og anfald.

      Hvad gør man, hvis man får et et angstanfald?

      1. Først og fremmest forstå og acceptere følelsen af angst. Det kan hjælpe dig med at vende de negative tanker associeret med angst til at være din krops naturlige beskyttelsesmekanisme. Stil dig selv spørgsmålet: “hvordan føles angst?” og noter dine symptomer, så du kan genkende fremtidige anfald. På denne måde er du og din angst i kontakt med hinanden.
      2. Et andet råd mod angst er at italesætte anfaldet. Eksempelvis: “Tak for at du viser dig. Jeg ved, at du passer på mig. Det er fint, at du findes og viser noget, jeg skal tage mig af. Det gør jeg i samarbejde med min logiske sans, så nu slapper vi af”. Det handler om at erkende situationen i en positiv forstand og afslut med en bestemt ordre.
      3. En tredje måde er at have en lille bold, terning eller lignede, som du kaster fra hånd til hånd mens du trækker vejret dybt tre gange. Herefter, mens du kaster bolden eller terningen, skiftes du til at lægge vægten fra ben til ben. Når du har gjort det nogle gange, så begynd at gå lidt rundt for at ende med at danse. 

      Disse metoder kan, hvis du er vedholdende med at lave dem hver gang, angstsymptomerne viser sig, efterhånden blive forebyggende mod at angsten overtager dit system.

      Hvad kan man gøre mod angst?

      Her på Dansk NLP Institut får vores psykoterapeuter en 4-årig uddannelse med solid grund i teori og praksis. Har du symptomer, små eller store, og har du brug for at snakke med en professionel, så vil jeg til enhver tid anbefale, at du snakker med en uddannet psykoterapeut