Bliv ringet op

    Bliv ringet op

    Har du brug for hjælp til at vælge uddannelse?

    Hvilken afdeling er nærmest dig?

      Vi er her for at hjælpe dig.
      Skriv til os og vi vender tilbage snarest muligt.

      Uden sårbarhed, ingen empati

      • Annegrethe Williams
      • 14. juli, 2020
      NLP Psykoterapeut, MPF & NLP Coach, ICF
      Læs mere om Annegrethe Williams

      Uden sårbarhed, ingen empati

      Det er modigt at være sårbar og samtidig at turde vise, at man er sårbar. Det, at kunne udtrykke sine følelser og vise, at man tør lægge sine inderste tanker i hænderne hos en anden, er modigt. Men det er også svært, for hvis et menneske først én gang er blevet mødt uden forståelse og empati, er det svært at åbne op igen. Derfor er det så vigtigt, at vi møder det sårbare menneske lige dér, hvor de har brug for det.

      Vi kan alle have brug for at åbne os for andre, og du vil også ofte blive stillet i situationer, hvor du skal håndtere et andet menneskes sårbarhed. Det er måske ikke helt ligetil, så; hvordan skal vi møde et menneske, der blotter deres sårbarhed? Og hvordan kan vi vise vores empati? 

      Hvad betyder sårbar?

      Forleden kom en ung mand til mig. Han betroede mig, at han følte sig deprimeret. Ikke i en svær grad, men han følte sig nedtrykt og langt fra så glad, engageret og fuld af energi, som han plejede at være. Det er utroligt modigt at åbne op og fortælle, at man ikke har det godt. Og det er også nødvendigt, for når man står i en ukendt situation, har man brug for forståelse. Den forståelse opnås kun ved at åbne op og fortælle, at man ikke har det godt.

      Det er sårbart at blotte sig. Derfor er det svært for de fleste at åbne op og fortælle om sine inderste følelser. Samtidig er det at give udtryk for sine følelser det stærkeste, der findes. Det viser, at man er klar til at bruge sårbarheden og vende det mørke til noget positivt igen. Sårbarheden er en ressource; en ressource, med et vigtigt budskab, vi med stor fordel kan og bør lytte til.      

      Vi bliver sårbare, når vi ikke har det, vi drømmer om. Det er her, ubehaget opstår. Det gør os triste og vores tanker mørke. Selvom ubehaget kan føles ubærligt, så er der en god nyhed; for sårbarheden har et udtryk og et budskab. Det er netop her, vi finder løsningen til det, langt de fleste af os drømmer om; nemlig at være forbundet, være OK med den man er og harmoni med det, der er. 

      Psykisk sårbarhed mødes bedst med sympati

      Når et menneske viser sine følsomme sider og blotter sine inderste tanker, skal personen mødes, hvor personen befinder sig følelsesmæssigt. Men hvordan møder man et menneske, der befinder sig på et svært sted i sit liv? Her er empati og sympati nøglen.

      Verden har brug for sårbarhed og empati. Det modsatte af empati er usårlighed og at være bedrevidende. Du har måske oplevet at blive mødt af denne type. Her får man ofte dårlige råd og kommentarer som “du skal bare tage dig sammen”. De gode råd skaber disconnection, for hvad, der virker for en anden, virker nødvendigvis ikke for dig. Men de velmenende gode råd og løsninger er lige her, hvor vi oplever skyld og skam. Vi får en følelse af at være forkerte og ikke gode nok, som vi er. Her føler vi os ikke set, hørt eller mødt. Det kan gøre stor skade, hvis vi først én gang har mødt denne type. Derfor kan vi have svært at sige det højt, hvis vi har brug for en hjælpende hånd.   

      Det bedste, som du kan gøre, er at anerkende dine egne og andre menneskes følelser. Det er en tillidserklæring, når et andet menneske betror sig til dig. Uanset om man er voksen og følsom, eller der er tale om sårbare unge, så kræver det styrke at blotte sig. Derfor betyder det meget, at du er åben og i kontakt med din egen sårbarhed, for at kunne møde et andet menneske med ro, empati og budskabet ”jeg ser dig” uden de velmenende gode råd! 

      Sig tak, fordi personen åbner sig for dig og anerkend styrken i det sårbare. Vis din taknemmelighed over, at personen betror sig til netop dig. Det er en stor tillidserklæring, som du med fordel kan værne om.

      Fra sårbar til stærk med empati

      At række hånden ud og bede om hjælp er sårbart, for når vi beder om hjælp, kan det være et udtryk for, at man ikke kan klare det selv. Men hvornår har du lært, at man skal klare sig helt selv? Det er modigt og en styrke at bede om hjælp! Når du har brug for hjælp, så har du brug for mennesker, der kan rumme dig, præcis som du er. Vi har alle brug for hjælp i de svære situationer, vi oplever gennem hele livet 

      På Dansk NLP Institut arbejder vi med kriser på andet året hos os. Det kan være nyttigt for de fleste at lære om krisehåndtering, da ingen går gennem livet uden kriser. Det kan også være vigtigt for dig at vide noget om sårbarhed, skyld og skam. Vi bakser alle med sårbarhed – og en dårlig måde at håndtere sårbarheden er, at pakke den ind og dulme den med perfektionisme, mad, medicin, stoffer, alkohol eller andre stimulanser. Derfor kan alle have gavn af at lære mere om sårbarhed og empati!