Bliv ringet op

  Bliv ringet op

  Har du brug for hjælp til at vælge uddannelse?

   Vi er her for at hjælpe dig.
   Skriv til os og vi vender tilbage snarest muligt.

   Mentor: En vigtig rolle

   • Annegrethe Williams
   • 20. august, 2020
   NLP Psykoterapeut, MPF & NLP Coach, ICF
   Læs mere om Annegrethe Williams

   Mentor: En vigtig rolle

   En professionel mentors rolle sker gennem rådgivning, sparring, vejledning, coaching og feedback. En mentor deler ud af sine erfaringer og kompetencer, hvor formålet med mentorens rolle er at støtte sin mentees udvikling.

   Gyldendals og Gandalf

   Der findes mentorer overalt, og de har været til stede i mange århundrede. Ifølge Gyldendals Røde Ordbog betegnes en mentor som værende en vejleder for en mindre erfaren person, og på et eller andet tidspunkt har vi enten selv været en mentor. Den mest kendte “private” mentor må være ens forældre, da deres primære opgave er at opdrage deres børn, så de er i stand til at begive sig ud i verden og passe ind i det pågældende samfund. Storebror/storesøster, kollega, familiemedlem, ven og studieven er alle sammen titler, der kan indbære en eller anden form for mentorrolle.

   Ifølge græsk mytologi kommer ordet mentor fra navnet Mentor, som var ven og rådgiver for helten Odysseus, og da Odysseus drog i krig, mere specifikt den Trojanske krig, efterlod han sin søn Telemakos i Mentors varetægt. Faktisk, så ser vi at mentorrollen er lige så fremtrædende i mediekulturen som i det virkelige liv. Vi kan se Harry Potter søge efter råd og erfaring hos Sirius Black og Dumbledore, Luke Skywalker hos Yoda og Obi-Wan Kenobi, og Frodo hos Gandalf. Der har altid været brug for mentorer, både i virkeligheden og i mediekulturen, og til fælles har de førnævnte mentorer, at der var brug for dem, deres erfaring, og deres rådgivning!  

   Hvorfor lige en mentor?

   En mentor fungerer i forskellige sammenhænge, hvor fokus er på udvikling og støtte. Eksempler lyder på: Udvikling af ledere og medarbejdere på arbejdspladser, udvikle og støtte medlemmer i foreninger og i samfundsmæssige sammenhænge; støtte til unge kriminelle. En mentor kan også bruges i private forhold, hvor de i kortere eller længere perioder støtter børn, unge og voksne. Et mentorforløb er en udviklings- og læringsproces for både mentor og mentee.

   Mennesker med forskellige personlige- og uddannelsesmæssige kompetencer kan fungere som mentorer i virksomheder, i organisationer og i forskellige projekter. Det ses tit, at en medarbejder på et tidspunkt får tildelt rollen som mentor, fordi der er behov for støtte til kolleger eller borgere, som medarbejderen allerede er i kontakt med dagligt.

   Human being eller human doing

   Der kan opstå udfordringer i privaten og på arbejdspladsen, hvor disse inputs kan blive for meget for den enkelte at skulle håndtere alene. Tit ser man også, at man til tider kan have så travlt med at nå sine mål til sin ønskede fremtid, at man helt glemmer at nyde nuet og rejsen dertil. Det kan så ende ud i, at i stedet for at være en human being, der er til stede i nuet og nyder sin tilværelse, så bliver man til en human doing, som stresser afsted med 200 km/t uden at stoppe op for at trække vejret.

   For at løse de konflikter, skal den professionelle mentor fungere som en fortrolig og kritisk ven i arbejds- og privatlivet, der kan hjælpe sin mentee. I starten er det meget vigtigt for mentoren at lytte og spørge ind til mentee, så mentee kan forblive en human being og ikke en human doing.

   Mentoruddannelse hos Dansk NPL Institut 

   Har du erfaring og faglige kompetencer, som andre kan få glæde af? Hos Dansk NPL Institut tilbyder vi vores mentorkursus, der styrker dine formidlingsmæssige kompetencer som mentor, og du får midler til at mestre samspillet mellem mentor og mentee. Vores kursus henvender sig til dig, der gerne vil have faglig indsigt i, hvordan du, som mentor, kan udvikle din mentees kompetencer, og hvordan du bedst kan videregive din professionelle og personlige erfaring.