Bliv ringet op

  Bliv ringet op

  Har du brug for hjælp til at vælge uddannelse?

   Vi er her for at hjælpe dig.
   Skriv til os og vi vender tilbage snarest muligt.

   Gode råd til dig, der gerne vil hjælpe

   • Annegrethe Williams
   • 18. maj, 2021
   NLP Psykoterapeut, MPF & NLP Coach, ICF
   Læs mere om Annegrethe Williams

   Gode råd er dyre! (Et ordsprog med manglende kilde), fordi hvem siger det?

   Måske er det omvendt? Gode råd er billige!

   Eller måske er gode råd dyre, netop fordi rådene ikke altid virker og måske oven i købet kan få os på afveje eller vildveje!

   At kommunikere med hinanden – hvad betyder det?

   Lad os tage et eksempel: 

   Et af de gode råd til et godt parforhold er: “at kommunikere med hinanden”. 

   Som om vi havde et valg! Faktum er, at vi ikke kan undgå at kommunikere med hinanden. Spørgsmålet er mere, om du er tilfreds med den respons du får?

   Er du tilfreds er der ingen grund til at ændre på noget. Er du utilfreds med den respons du får fra din partner, er der god grund til at ændre på din måde at kommunikere på. Men hvordan gør man det?

   Lad os starte med lidt psykologisk viden: 

   Vi kommunikerer konstant med vores ord (eller mangel på samme), tonalitet og kropssprog. Det er ikke altid det går lige godt. Ej heller efter den gode hensigt. Alle de budskaber, vi sender med vores ord (eller mangel på samme) vil partneren altid tolke til noget bestemt. 

   Det interessante er, at tolkningen fortæller mere om partneren, der tolker, end om partneren, der bliver tolket. 

   Frustrationsniveauet og vreden vil stige, såfremt partneren føler sig anklaget for at sige for meget, sige for lidt, for at irritere eller ignorere. Når man ‘skælder ud’ eller ‘taler ned til’ vil det igen aktivere følelser vi måske ikke har lært at håndtere, hvilket er meget almindeligt i øvrigt. Og igen fortæller det mere om partneren, der tolker, end om partneren, der bliver tolket.

   Der skal kommunikeres på et kompetent niveau

   I eksemplet ovenover følger vi rådet: “Det er vigtigt at kommunikere med hinanden i et parforhold”.

   Og ja, det er sikkert rigtigt, men der er ikke garanti for, at rådet overhovedet virker, hvis ikke man kommunikerer med hinanden på et kompetent niveau.

   At kommunikere på et kompetent niveau kræver viden, indsigt, erkendelse og færdigheder. Færdigheder, som langt fra alle har lært. Den gode nyhed er, at det aldrig er for sent at lære at kommunikere på en sund og konstruktiv måde, så den anden forstår og man selv bliver forstået på et dybere plan. 

   Hvis det er så let at kommunikere, hvorfor lykkedes det så ikke mig?

   Rådet “kommuniker med hinanden” giver god mening fra en rationel vinkel. Samtidig kan man sige, hvis det er så let at kommunikere – hvorfor lykkes det så ikke for mig og for os i parforholdet? Der må være noget galt – vi ved bare ikke hvad og hvad vi kan gøre anderledes? Vi mangler nye perspektiver og nye handlemuligheder.

   Det at kommunikere med hinanden er en kompleks sag. Den gode nyhed er, at øger vi vores kompetencer i at kommunikere, så forbedrer det vores relationer. Og hvem har ikke lyst til at have sunde relationer, hvor der er plads til at tænke det man tænker, føle det man føler, samt plads til at give udtryk for sine behov. 

   Hvem har ikke lyst til at have sunde relationer, hvor der er fokus på partnerens ressourcer frem for fejl og mangler?

   Årsager til at råd ikke virker

   Der er mange årsager til at råd virker eller ikke virker. Rådet kan være formuleret så overordnet, at vigtige og væsentlige informationer mangler. Der er også en tendens til, at gode råd virker bedst for den, der giver rådet!

   Alle mennesker er unikke og har fundet frem til nyttige strategier til at navigere i livet. Strategierne virker ikke nødvendigvis for alle, men måske virker de for nogen. 

   Gør vi os fortjent til det kan vi også måske få lov til at hjælpe andre med at finde det allerbedste gode råd, der virker for dem. Et håndværk og en kunst, som man kan lære og benytte som professionel coach eller psykoterapeut.

   Gode råd og NLP

   Når vi krydrer det gode råd: “kommunikér med hinanden” med psykologisk viden, tilføjer NLP værktøjerne (landkort, metamodellen og positionering), så er vi kommet langt.

   Når vi forstår de psykologiske dynamikker i kommunikationen, har værktøjskassen i orden, og ved hvordan man bruger værktøjerne, er det meget lettere og sjovere at kommunikere på en helhedsorienteret, kærlig og balanceret måde, der forbedrer relationer.

   En læringsproces, der bliver kickstartet allerede på modul 1 af 1. året, NLP Practitioner uddannelsen.